Sommarkatt? Nej tack!


Tyvärr förekommer det fortfarande sommarkatter alla uppmaningar till trots. Man kanske skaffar en oemotståndligt söt liten kattunge till sommarhuset och när hösten kommer har den lilla kattungen blivit halvvuxen. När semestern är slut lämnar man helt sonika katten till sitt öde.

En del människor ursäktar sig med att det är ”synd om katten” att bli innekatt i stan. Det kan också vara så att katten kanske är ute på vift när ägaren skall åka hem och inte anser sig ha tid att leta rätt på den. Ursäkterna kan vara många och drabbar alltid den oskyldiga katten som med all säkerhet svälter ihjäl. Ser Du något sådant så kan Du anmäla det!

Det är en myt att katter klarar sig själva i naturen. Endast katter som är vana att jaga kan klara sig och även de lever ett hårt och mycket kort liv.

Om Du hittar en vilsen katt

Vi vill absolut inte avråda någon från att mata en mager och hungrig kisse. Det måste varje individ själv ta ställning till. Man bör dock vara medveten om vad det i praktiken innebär att börja mata en katt. Matar man en hemlös katt regelbundet anses man enligt lagen vara en s.k. ”Djurhållare”. Man har därmed påtagit sig ett ansvar och bör därför fortsätta ge den mat tills den blir omhändertagen.

Det bästa Du kan göra med en katt som kommer till Dig är att ta Dig an den eller se till att den får ett hem. Givetvis kan Du även kontakta närmaste djurorganisation.

Här är några andra saker man kan tänka på:

Har katten halsband?

En del katter har en liten metalltub fäst i halsbandet där kontaktuppgifter bör finnas. I annat fall kan uppgifter stå på insidan av halsbandet. Märkligt nog förekommer det katter med halsband utan några som helst kontaktuppgifter på.

Är katten öronmärkt?

En öronmärkning är en tatuering som består av siffror och bokstäver. Har katten en sådan märkning så kontakta Kennelklubbens Kattregister som har ägaruppgifter. Tel.nr. 08-795 30 50.

Är katten chipmärkt?

Detta kan man tyvärr ej se med blotta ögat. För att kontrollera det måste man använda en s.k. scanner. Kontakta därför närmaste Polisstation/veterinär/djurhem som kan hjälpa till att ”scanna” katten. Är katten chipmärkt så visar scannern ett kontrollnummer. Kontakta Kennelklubbens Kattregister tel.nr. 08-795 30 50 som kan spåra ägarna via detta kontrollnummer.

Extern länk: SKK ägarregister

  • Kontakta närmaste Polisstation och anmäl katten som upphittad. Ägaren kanske har anmält sin katt som försvunnen.
  • Sätt upp lappar med beskrivning på katten i området, i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken etc.
  • Sätt in en annons under ”Upphittad” på kattrelaterade sidor på Internet. Titta också under rubriken ”Efterlysningar” e.d. på kattrelaterade sidor.
  • Köp ett enkelt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. ”Om Du äger denna katt, v.v. ring (Ditt eget tel.nr)” och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig.
  • Kontakta Din kommuns Djurskyddsansvariga.
  • Om inget av ovan ger resultat, och varken Du själv eller någon Du känner har möjlighet att ta hand om katten, kontakta närmaste Polisstation. Enligt lag är det deras skyldighet att ta hand om katten som s.k. ”Hittegods”.

Vi önskar alla människor och katter en underbar sommar men även höst, vinter och vår!

Publicerad: 2008-04-26