ID-märk och kastrera Din katt!


Det händer ofta att katter springer bort och då är det av vikt att katten kan identifieras. Man skall därför ID-märka sin katt genom öronmärkning och/eller chipmärkning. Detta gör man hos en veterinär.

Det allra bästa är att både öronmärka och chipmärka katten. Chansen är då mycket stor att hitta ägaren.

Öronmärkning har som fördel att den är lätt att upptäcka men tyvärr kan tatueringen bli suddig med åren.

Chipmärkning har som fördel att den är bestående genom livet men tyvärr kan man ej avläsa den med blotta ögat. För att konstatera att en katt är chipmärkt behövs en s.k. scanner. De flesta Polisstationer/veterinärer/djurhem har en scanner och kan således hjälpa till att spåra ägaren.

När katten väl är ID-märkt måste man registrera den. Det kan man göra antingen hos SKK (Svenska Kennelklubben) eller SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

Kastrering

Vi kan inte tjata nog om detta. En katt kan kastreras redan vid 6 månaders ålder. En okastrerad hona kan föda så många som 120 kattungar under sin livstid. Hur många ungar en okastrerad hane kan bli pappa till, törs vi inte tänka på.

Visst är det gulligt med kattungar men har Du inte redan potentiella köpare av kattungarna så är det ofta svårt att hitta nya bra hem. Djurhemmen blir varje sommar nerringda, dels av desperata kattägare som inte ”blir av” med sina kattungar dels andra djurvänner som ofrivilligt fått en uthungrad hemlös kattfamilj ”på halsen”.

Publicerad: 2008-04-27