Tänk efter före!


Information till dig som funderar på att skaffa katt

Avsikten med denna information är inte att komma med några pekpinnar. Vi önskar bara att alla verkligen vet vad de ger sig in på innan de skaffar ett husdjur. Det vinner både du och katten på.

Därför vill vi öppet redogöra för ev. små och stora bekymmer man kan stöta på.

Allergi
Om du inte är helt säker på om du eller annan familjemedlem/släkt är allergisk, bör man göra ett allergitest.

Beteendeproblem
Vissa katter kan plötsligt börja bete sig annorlunda. T.ex. kan det hända att katten börjar göra sina behov utanför lådan. Ofta finns det en naturlig orsak bakom. Den kan t.ex. ha ådragit sig urinvägsinfektion, eller också kan det vara en protest. Den är kanske ensam för mycket om dagarna. Hur som helst skall man alltid kontakta en veterinär om katten beter sig udda.

Boendesituation
Hur bor du? Hade du tänkt att ha utekatt så är det bäst att kolla med grannar etc att det är okej. Bor du nära en stor väg är det inte rekommendabelt att ha utekatt. Katten bör inte gå ut innan den är kastrerad och ID-märkt.

Hur kommer ditt framtida boende att se ut? Om du flyttar, kan du ta med din vän då? Vi vet att det är omöjligt att sia om framtiden men man bör i alla fall fundera lite på olika scenarion. Du kanske planerar att flytta utomlands om några år. Kan du ta med katten då, eller har du en backup?

Ekonomi
Räkna ordentligt på om du har råd att ha en katt. Det är många kostnader i samband med detta. Katten kostar i inköp, årliga vaccinationer, kastrering, försäkringar, ID-märkning. Katten måste ha näringsrik föda 2-3 ggr/dag. Den kan också bli sjuk och då tillkommer givetvis veterinärkostnader + medicin. Sedan tillkommer kostnad för kattens grundutrustning såsom toalåda, sand etc.

Familjesituation
Din nuvarande familjesituation kommer kanske förändras om några år. Låt säga att ni skaffar en liten bebis. Kan/vill ni behålla katten då? Tyvärr förekommer det att en del nyblivna föräldrar ej längre vill ha sin katt och t.o.m. lämnar in den för avlivning!

Kattens beteende och behov
Katter hårar, man bör därför inte vara speciellt pedantisk när man har djur. Katthår kan finnas precis överallt , speciellt har de en förmåga att sätta sig på svarta kläder. Med en klädborste löser man det problemet.

Katter vässar klorna. Därför är det viktigt att man införskaffar en klösbräda/klösträd. Risken är annars stor att katten klöser på tapeter, möbler eller liknande. Men det går som sagt att undvika. Man bör också klippa klorna på sin innekatt.

Köpa katt
Tänk på att en kattunge enligt Djurskyddslagen inte får lämna sin mamma före 12 veckors ålder.

Skall Du köpa en vuxen katt och inte är ute efter en raskatt kan Du absolut kontakta något av alla de katthem som finns runt i Sverige. De har ofta en mängd fina katter att välja på alla med sina egen personlighet. Dessutom är de redan kastrerade, ID-märkta och vaccinerade.

Semestertider
Hur gör du när du skall resa bort på semester? Har Du backup i form av grannar, släkt och vänner är det ju kanon. Annars finns det många bra kattpensionat att anlita (ytterligare en kostnad).

Tidsbrist
Har du tid att ha en katt? En katt är ju en självständig varelse men den måste ha daglig tillsyn, sysselsättning och sällskap. Är du ofta borta från hemmet många timmar dagligen bör Du fundera på att kanske skaffa 2 katter så de har sällskap av varandra.

Utrustning
Denna grundutrustning bör man skaffa :
Toalåda, kattspade, kattsand, matskålar, vattenskål, leksaker, klösbräda, kattbädd, klotång, borste, transportbur.

Vad gör du om 20 år?
En katt kan med lite tur leva så länge så det får man ta i beräkning när man skaffar en katt. Ni skall ju faktiskt bli vänner för livet!

Med våra råd i beaktande hoppas vi att du och din katt får många fina år tillsammans.

Tveka inte att maila om du har ytterligare frågor!

Publicerad: 2008-04-27