Skinnys dagbok
2009-10-29

Efter en lång kamp under sommaren och hösten som i det hela kan jämföras med en bergochdalbana har Skinny, eller Filippa som vi döpte om henne till under sommaren, givit upp och i veckan som gick valde hon att somna in.

Efter otaliga besök hos veterinären och alla tänkbara undersökningar så har vi kommit fram till att Filippa var en mycket gammal liten dam (15+), vilket i kombination med ett hårt liv som hemlös gjorde det svårt för henne att ta till sig ordentligt med näring.

Sov så gott lilla Filippa. Du kommer att vara saknad!


På promenad en solig dag i juli


2009-06-13

Som ni säkert har märkt så blir det glesare och glesare mellan inläggen här i Skinnys dagbok. Mycket beror på att det faktiskt inte händer så mycket revolutionerade just nu. Den lilla damen äter med god aptit och lägger ned stor energi på sina dagliga äventyr i den ca. 200kvm stora rastgården tillsammans med våra andra fyrfota gäster. Även regniga dagar som idag spenderar hon gärna längre stunder i en av rastgårdens alla kojor, och tittar på regnet som faller utanför.

Så småningom kommer Skinny att ramla ut i annonserna med de andra katterna för att söka ett alldeles eget hem, och när hon flyttar så kommer även denna dagbok att plockas bort. Tills dess så kommer vi att uppdatera dagboken när tillfälle ges, eller om det händer något mer speciellt än Skinnys 1001 olika sovställningar, underhållningprogrammet "Välta matskålen" samt allas vår favorit: Riva papper som kommer ut ur skrivaren.2009-05-16

En solig dag och Skinny har för första gången hittat ut till rastgården som hon noggrant undersökte. Det är bra att hon rör på sig då det ökar aptiten.2009-05-11

Idag var det ett glatt återseende mellan Skinny och hennes livräddare/upphittare, Lena och Percy. De hade med sig specialmat och leksaker; en leksaksråtta med kattmynta som snabbt blev oerhört uppskattad.

Skinny’s reahbilitering går långsamt men helt klar framåt. En av hennes nya favoritplatser är, så som många andra katters, mitt framför akuthemsmattes bildskärm där hon med lätthet maximerar uppmärksamhetsfaktorn.


En ny kattmynteråtta som måste mjukas upp lite. Lätt ordnat!


Väldigt söt och inte speciellt genomskinlig.


2009-05-03

Idag kom faddrarna Mats o Gun Nilsson på besök och hade med sig som gåva: En alldeles egen våg till Kattluckan. Detta tackar vi för och självklart måste ju vågen invigas av Skinny, som nu har gått upp lite till vikt. Det går långsamt, men det går framåt
2009-04-26

Idag tyckte Skinny att det vackra vädret lockade och tog en promenad till övervåningen och hela vägen fram till nätdörren ut till trädgården. En läcker, välfylld vattenskål lockade innan hon återvände till sitt trygga rum för att återuppta sina sysslor på skrivaren.


Slurp! - Andras vatten smakar alltid bättre.2009-04-22

I morse blev det ett tidigt besök hos veterinären för en komplett ultraljudsundesökning av hjärta, lungor och njurar. Galopprytm och ett litet väsningsljud kommer från hjärtat, men allt verkar vara okej, Så det är bara att sakta äta sig i form, en dag i taget.

Det verkar som om Skinny förstått resultatet av all undersökning och idag bestämt sig för att lämna sitt "trygga" boende på skrivaren inne på kontoret och hälsa på resten av huset. Hon hittade snabbt restauranten (köket) där det fanns många matskålar att undersöka och smaka lite på. Vikten hos veterinären idag var 2,3 kg, dvs 400g ökning sedan hon kom till oss.


Mycket att kika på i köket och buffén var utsökt!2009-04-18

Både aptit och vikt börjar sakta men säkert ta fart, vilket också har medfört tillräckligt med energi för den naturliga nyfikenheten att infinna sig. Hon tycker numera att det är ruskigt spännande att sitta och spana ut i korridoren genom gallergrinden, men när husets övriga katter kommer lite för nära så blir det jätteläskigt och hon återvänder till tryggheten uppe på skrivaren (långt bort ifrån dörren). Dock så har varken medicinering eller vägning blivit speciellt mycket populärare och vi möts varje gång av högljutt morrande och en gnutta fräs. Hade hon vägt ett par kilo till så hade vi nog fått akta oss.

Vi vill också passa på och rikta ett stort tack till er alla som har skänkt pengar till Skinny. Hon behöver all hjälp hon kan få och ert stöd betyder oerhört mycket för både henne och oss. Tack så jättemycket!


Även lekfullheten har kommit fram och den gula lilla råttan blev snabbt en favorit2009-04-14

Idag har Skinny varit på återbesök hos veterinären då hon fortfarande inte har så bra aptit och mest slickar på maten. Vid en närmare undersökning så upptäcktes nu två små sår under tungan, vilket kan vara ett av skälen till att hon inte äter ordentligt. Hon har också lite för hög puls vilket kan vara tecken på problem med sköldkörteln, så ytterligare ett blodprov togs (vilket inte var speciellt populärt) för att kontrollera hennes T4-värden. För att underlätta matintaget får Skinny nu smärtstillande droppar så att såren i munnen läker.


Blodprov?.. Inga problem, jag väntar utanför så länge. Vart är dörren..?2009-04-13

Skinny's vikt vägrar att röra sig uppåt och ligger på stadiga 2260g. Däremot har hennes akrobatiska manövrar börjat ta fart och hon är inte lika instabil och svajjig som tidigare. Dock så håller hon sig på "sin" plats på skrivaren och rör sig inte mer än nödvändigt. Hon har också börjat visa lite andra sidor av sina verbala förmågor och talat om när "room-service" inte har varit 100% tillfredställande genom smått morrande och kort fräsande.


"..hörru..släpp kameran och klia mig istället.."


Under eftermidddagen fick hon främmande och njöt rejält av att bli både kliad och klappad.

2009-04-12

Vid den "officiella" invägningen varje dag 17.00, står Skinny snällt på vågen. Vikten är idag 2260g och medicineringen är inte speciellt rolig. Dock så finns det inte tillräckligt med energi för några vildare protester, så än så länge går det ganska lätt. Vi har idag också diskuterat alternativa foder med veterinären, då Skinny uppenbart tycker I/D-fodret är lite enformigt och inte äter med samma aptit som tidigare.


Skinny har valt bläckstråleskrivaren som sin sovplats även då vi under påskhelgen möblerat om och försett henne med både mysfiltar och myskorgar. Hon muttrar lite och blänger på oss när hon letar sig upp skrivaren igen, som enligt henne själv är rummets bekvämaste plats. Idag har hon också börjat röra på sig lite mer, även om det går långsamt och i det närmaste kan beskrivas som en udda typ av "klätter-metod" då hon tar sig fram mellan sovplatsen på skrivaren, toaletten på golvet och den säkra platsen på högtalaren uppe vid taket.


2009-04-11

Bakslag idag. Vikten kl 11.00 ligger på 2270g. Nedgången kan bero på att Skinny fortfarande har en stor vätskedepå som kroppen har tagit till sig. Hon får sina regelbundna måltider och äter bra men vill givetvis ha mera.

Hon har börjat att tvätta sig men magen är givetvis inte ok ännu.

Kl 17.00 kommer ett bakslag igen; vikten ligger på 2220g. Förstår inte varför hon går ned när hon ändå äter sin mat? Hon har konsumerat sedan ankomsten lite mer än 3st I/D burkar, men det kanske måste gå lite bakåt i utvecklingen för att det sen skall vända ?

Hoppas på en bättre viktkurva imorgon.

2009-04-10

Skinny äter sin matsked i/d varje timme och dricker lite vatten. Det finns en liten "påse" med vätska kvar under huden på henne efter uppvätskningen hos veterinären. Första vägningen kl. 11.00 blev 2370g. Hon är lite mer pigg och rörlig och visar lite mer vilja och temperament.


Lite piggare idag2009-04-08

Katten verkade ha gett upp allt hopp där hon satt, helt apatisk på vägen i Byle/Täby.

Det var dagen före Påsk då djurvännen Lena kom körandes och såg en utmärglad varelse sittandes mitt på vägen. När Lena gick ur bilen och närmade sig, försökte katten förgäves ta några vingliga steg. Lena tvekade inte, nu var det bråttom. Hon tog den lealösa kissen i famnen och körde hem. Lena kontaktade oss på Kattluckan och vi fick förstås bråda tider och alla telefoner gick varma.
 
Arninge Djurklinik ställde upp med kort varsel och Lena åkte dit med katten, som veterinären döpte till Skinny. Det var högst osäkert om Skinny skulle klara natten. Det enda man kunde göra var att ge henne dropp så hon fick tillbaka krafterna. Vi höll alla tummar!


På Skärtorsdagen fortsatte man med dropp och man kunde även ta blodprov på Skinny. På eftermiddagen piggnade Skinny till lite grann och flyttade till ett Akuthem. Nu följer en lång konvalescenstid med specialfoder och fortsatt veterinärvård.
 
Skinny måste de närmaste dygnen få mat 1 gång/timme och bara 1 tsk åt gången. Det är inte lätt för Akuthemmet att hålla igen på maten när hon fullkomligt slukar det lilla hon får. Ger man för mycket till en så uttorkad katt så rinner det bara rätt igenom. Hon skall även ha Antibiotika 2 ggr/dag och viktigast är att hon dagligen får i sig minst 1,5 dl vatten. Det tar tid för magen att ställa om sig så hon får behålla maten och inte tappar vätska genom diarré och kräkningar.
 

Skinny väger bara 1,9 kg vilket är mindre än hälften mot vad hon borde väga. Hennes normala vikt borde ligga på cirka 4-4,5kg. Då vi behöver kunna följa hennes viktuppgång så har Faddrarna Mats & Gun Nilsson varit snälla och hjälpt oss med en våg.