7 kattraser och deras historia


Katter är på väg att bli de mest populära husdjuren i världen. Det finns cirka 100 miljoner katter i västvärlden och denna siffra ökar ständigt. Det finns många anledningar till att katter är så populära, och en av dem är att katter är tillgivna och extremt hängivna följeslagare.

Det finns också över hundra erkända huskattraser. De viktigaste egenskaperna hos kattdjur som varierar är kroppstyp, ögonfärg, pälsfärg och pälslängd. Vissa raskatter är naturliga raser och många andra är resultatet av noggrann avel.

1. Balines

Balinesen är en smidig katt med långa, slanka, smalnande linjer, en härlig, lång, flödande päls och en smidig men stark kroppsbyggnad.

Balineserasen har sitt ursprung i en spontan långhårig mutation av siamkatten. Dessa katter är i huvudsak en långhårig version av siamkatten, men på grund av sin längre päls verkar balinesen ha mjukare linjer och mindre extrem typ än siamesen och andra liknande raser.

Det är troligt att enstaka långhåriga kattungar hade dykt upp i stamboksvisa siamesiska kullar då och då, men det var inte förrän på 1940-talet som den långhåriga versionen marknadsfördes som ras.

Liksom sin förfader, siamesen, är balinesen söt och aristokratisk till utseendet med lång kropp, huvud, ben och svans. Balinesen har en fin och silkeslen, enkel päls som ligger tätt intill kroppen, med en hårlängd på mellan en halv till två tum på kroppen. Den enkla pälsen gör det enkelt att sköta sig eftersom pälsen inte mattas som den dubbla pälsen hos de flesta långhåriga katter. Ett annat häpnadsväckande kännetecken hos rasen är en lång fjäderdräktsvans.De korthåriga versionerna av Balinesisk katt är kända som varianter. Detta är resultatet av en parning mellan en balinesisk katt och en siamesisk katt. Variants har en kort, plyschig päls.
Balinesiska katter liknar också siamesiska katter i personlighet. De är demonstrativa, tillgivna och extremt intelligenta katter med en sund nyfikenhet. Ägare av balineser är helt förälskade i dessa graciösa och majestätiska katter. Denna ras sägs ibland vara mindre högljudd än en siames med en mjukare röst.

Balinesen, liksom siamesen, finns i spetsiga färger, bland annat blå, choklad, lila och seal points. Andra färger är bland annat lynx, cream och red point. Ögonen är stora, djupa, livliga, gnistrande safirblå.

2. Bengal

Bengalkatten är en distinkt, unik ras av prickig huskatt som härstammar från den förfäderliga korsningen av en huskatt som abessinier, amerikansk korthårig, burmesisk eller egyptisk mau med en asiatisk leopardkatt. Namnet “bengal” kommer från det latinska namnet på den asiatiska leopardkatten, Feline Bengalensis. Bengalen har ärvt det exotiska och fantastiskt vilda fläckiga mönstret från den asiatiska leopardkatten, som finns i det vilda över hela Centralasien. Denna vackra kattras är mycket kärleksfull, tillgiven och vänlig, samtidigt som den behåller det unika hos sina vilda förfäder.
Det är Jean Sudgen från USA som är huvudansvarig för denna ras. Jean Sudgen korsade 1963 en svart korthårig tamkatt med en asiatisk leopardkatthona. Avkommor producerades, vilket bevisade att en andra generation var möjlig. Ytterligare experiment avbröts på grund av ett dödsfall i familjen.

Senare 1975 förvärvade Jean Sudgen, numera fru Jean Mill, åtta honhybrider från en genetiker vid namn Dr Willard Centerwall, som hade deltagit i ett avelsprogram där asiatiska leopardkatter korsades med tamkatter som en del av en studie av kattleukemi. Jean Sudgen Mills började återigen främja den nya rasen. Detta var början på den spännande och exotiska rasen bengalkatt. Slutligen, 1984, erkändes den inhemska bengaliska rasen som vi känner till i dag av International Cat Association.Den inhemska bengalen (måste vara fyra generationer eller mer från den asiatiska leopardkatten) är en medelstor till relativt stor korthårig exotisk katt. Bengaler varierar i storlek, med en hane som väger mellan 14 och 20 pund och en hona som är något mindre med 10 till 12 pund. Bengaler är mycket muskulösa katter med långa kroppar, vilket gör att de verkar större. De är också robusta och rejäla till utseendet.

Huvudena ser vilda ut och är formidabla. Ansiktet ska ha ett vilt uttryck med små rundade öron, intensiva ansiktsmarkeringar och utpräglade morrhårskuddar. Ett omsorgsfullt urval av avel säkerställer att bengalen förblir kärleksfull och vänlig med ett utmärkt temperament samtidigt som den behåller en stark fysisk likhet med sin vilda förfader.
Bengalen kan vara mycket busig och stökig. De är aktiva katter som alltid är redo att leka. De är också mycket röststarka, intelligenta, kärleksfulla och människoorienterade katter som alltid är ivriga att få mänskligt sällskap och godkännande. Bengalägare tycker att de är mycket “hundliknande” till sin personlighet, följer dig från rum till rum och hälsar alltid kärleksfullt på dig. Bengalerna trivs också bra med barn och andra djur. Dessa vackra, majestätiska katter kommer att pryda vilket hem som helst och vara en lojal livskamrat.

Bengalkatter är också unika i det avseendet att dessa katter faktiskt älskar och tycker om vatten. De kan leka i timmar med en lätt rinnande kran och kommer att glädja både barn och vuxna med sina lekfulla upptåg med vatten.
Bengalen har sex officiella färger i Storbritannien: Brown (Black) Spotted, Brown (Black) Marbled, Blue-Eyed eller AOC-Eyed (någon annan färg) Snow Spotted Bengals och Blue-Eyed eller AOC-Eyed (någon annan färg) Snow Marble Bengals. Det finns stor variation mellan divisionerna med den brunfläckiga bengalen som den mest populära och som ligger närmast den asiatiska leopardkatten till utseendet. I USA är de bengaliska färgerna i huvudsak desamma men benämns på olika sätt.

Brown Spotted och Brown Marble Bengal kan hittas med stora, uttrycksfulla, vakna, mandelformade gröna eller guldfärgade ögon medan Snow Bengal hittas med antingen blå eller någon annan färg.

3. Birman


Birmankatten är en vacker halvlånghårig katt som är legendarisk och mystisk. Det finns inga tydliga uppgifter om Birmakattens ursprung, men den tros ha sitt ursprung i Burma där de ansågs vara heliga och sällskapskatter för Kittah-preisterna.

Birmans moderna historia är nästan lika mystisk som dess legendariska ursprung. Det man vet med säkerhet är att runt 1919 fördes ett par birmankatter, en hane och en hona, från Burma till Frankrike.

Hanen överlevde inte den långa resan, men honan, Sita, överlevde och var dräktig. Från denna lilla grund blev birmanen etablerad i västvärlden och fransmännen erkände rasen 1925. Birmanen erkändes i England som en separat ras 1966 och av The Cat Fanciers’ Association 1967.

Den idealiska birmanen är en stor, starkt byggd, långsträckt och kraftig katt, som varken är smal eller kaxig. De är färgspetsade katter med långt, silkeslent hår och fyra rent vita fötter.

Håret är inte lika tjockt som hos perserkatten och har en struktur som inte mattar och som följaktligen kräver mycket lite grooming. Pälsfärgen är ljus, helst med ett gyllene skimmer. De mycket utmärkande vita fötterna som kallas handskar och spetsar är idealiskt symmetriska.

Birmans personlighet är kärleksfull, mild, aktiv och lekfull med ett fogligt, lugnt uppträdande och en mjuk röst. Birmaner har också en stark människosyn. Ägare av birmaner tycker att de är mycket tillgivna och sociala katter, eftersom de har avlats som sällskapskatter i många år. De älskar att tillbringa tid med sina människor och visar ett intelligent intresse för allt som deras människor gör. Birmaner kommer också mycket bra överens med andra sällskapsdjur.

Birmans finns i blå, choklad, lila och seal points. Punkterna på ansiktet, benen och svansen liknar siamesens och färgspetsade persiska färgmönster. Vissa föreningar accepterar även röda, gräddiga, tortie och lynx points medan International Cat Association accepterar många andra pointfärger, bland annat kanel och fawn. Ögonen hittas runda och blåa med ett sött uttryck.

4. BombayBombay-kattens slanka, glansiga korta päls och vackra livliga kooperativa till gyllene ögon gör att den liknar en svart panter i miniatyr med en alldeles egen look.


Bombay har utvecklats från rasen burmesiskatt och uppvisar burmesiskattens muskulösa kroppstyp och tillgivna, mjuka temperament.
Bombays uppföddes för första gången av kattuppfödaren Nikki Horner från Shawnee Cattery i Louisville, Kentucky. Hon började 1953 med att avla en svart amerikansk korthårig med en zabelsvart burmesisk. Många år av selektiv avel följde på den första kullen där den framlidna fru Horner konsekvent fick helt svarta katter, med stora kopparögon, korta glänsande svarta pälsar, med sina egna distinkta huvud- och kroppstyper. Bombay var verkligen en sann avelsdjur.

Arton år efter det första Bombay-uppfödningsexperimentet, år 1976, fick Bombay championstatus i The Cat Fanciers’ Association. I Storbritannien klassificeras Bombay som en del av den asiatiska gruppen av kattraser.

Bombaykatter är extremt smidiga, tillgivna och intelligenta. De är lätta att koppla och tränas och hämtar naturligt. Bombays är också mycket vänliga och alerta med hundliknande personligheter. Med sitt vackra panterutseende och sin korta täta päls är det inte förvånande att Bombay-ägare är så entusiastiska över dessa vackra minipantrar.

Bombaykatten är en medelstor katt med en solid muskulös kropp. Deras päls är kolsvart till rötterna, kort till medellång med en fin och satinerad struktur med en hög glans som ser ut som lackläder. Näsan och trampdynorna är också svarta. Ögonfärgen varierar från gyllene till djupt koppar med kopparögon som anses vara de mer överlägsna.

5. Burma


Kattrasen Burma, som har sitt ursprung i Burma, precis som namnet avslöjar, är en elegant katt som lätt känns igen på sina gyllene ögon och sin silkesblanka päls.

Den första burmesiska katten fördes till San Francisco, Kalifornien, USA 1930 av dr Joseph C. Thompson, som gav den bruna katten namnet Wong Mai. Hon var den enda katten av denna typ i USA vid denna tid. Wong Mai blev rasens grundare i USA.Dr Thompson parade Wong Mai med en katt som mest liknade hennes typ, Seal Point Siamese. Wong Mai producerade en kull som var siamesiskt färgad, intermediärt färgad (dagens tonkinese) och enfärgad brun som hon själv. Den enfärgade bruna burmesiska färgen fortsatte att reproducera sig tillräckligt konsekvent för att rasen slutligen skulle kunna registreras 1936.

Efter många år av hängiven avel fördes de första burmeserna (två honor och en hane) till Storbritannien 1949. Fler burmesiska katter anlände senare, och rasen blev fast etablerad och blev mycket eftertraktad. Under årens lopp utvecklades andra färger som alla finns representerade på kattutställningar.

Den idealiska burmesen är en liten till medelstor katt med en muskulös ram, tyngre än den ser ut, och en rak rygg. Burmesen är inte lika lång och smal som siamesen och inte heller lika kraftig benstomme som brittisk korthårskatt. Deras tassar är prydliga och ovalformade med smala ben och hals, vilket ger burmesen ett distinkt elegant utseende.

Svansen är medellång och har en lätt avsmalning till en rundad spets.
Det mest karakteristiska draget hos burmesen är deras fantastiska pälsar. Pälsen är kort, fin, slät och glansig, ligger nära kroppen och har en satinliknande känsla och struktur. Deras pälsar är lätta att sköta, en enkel klapp räcker ofta för att sköta den.

En Burma är en underbar följeslagare och utgör ett utmärkt husdjur. De anpassar sig bra i stora, bullriga hushåll och blir en del av familjen. De är en intelligent ras med en stökig, livlig och alert natur. De är också individuella, lekfulla, roliga och älskande och har ett jämnt temperament.

Burmeser trivs i sällskap, både vuxna, barn och andra husdjur. Ofta kallas de för “kattvärldens hundar” och burmeser är extremt människoorienterade. Deras personligheter är nästan hundliknande i en tendens att skugga sina ägare och i en önskan att ge och ta emot ömhet. De är intresserade av allt som deras människor gör och hjälper ofta till med alla uppgifter. De flesta entusiaster säger att det mest framstående draget hos burmesiskatten är dess tillgivna natur. Du kan garanteras ett kärleksfullt välkomnande när du delar ditt liv med en burmesiskatt.

Burma katten har tio huvudsakliga erkända färger i Storbritannien och Europa. Dessa sex är helfärgade, The original brown (rik brun mahognyfärg), chocolate (ljus gräddchokladfärgad), blue (stålgrå), lilac (ljus duvgrå), red (mandarinfärgad) och cream (mycket ljus varmröd). Förutom dessa helfärger finns det fyra tortieshell-färger, som är blandningar av helfärgerna: Seal tortieshell (brun med rött), chocolate tortieshell (choklad med rött), blue tortieshell (blå med grädde) och slutligen lilac tortieshell (lila med grädde).
American Burmese föds vanligen upp i två typer: traditionell och modern, där den senare är mer rundad. De accepteras endast i de traditionella fyra färgerna sable, champagne, platina och blå. Alla burmeser har underbara stora ovala, glänsande ögon som kan variera från chartreuse till guldgult.

6. Munchkin

Munchkin är en naturligt förekommande huskattras som kännetecknas av ovanligt korta ben. En spontan förändring i kattens genetiska arv har infört en gen som liknar den som finns hos Basset Hound, Corgi och Dachshund, som Munchkin är mycket lik. Dessa katter har dock visat sig vara fria från de ryggradsproblem som ibland förekommer hos taxen.

Även om det är först nyligen som kattfantasterna har upptäckt Munchkin, rapporterades det om observationer långt före andra världskriget i Stalingrad, Tyskland och Storbritannien. Den noterades ibland sitta på sina knän med sina vanligtvis korta ben i luften, vilket liknar en kanins alerta hållning, och därför kallades den 1953 för “Stalingrad kängurukatt”.

https://www.youtube.com/watch?v=b42–PxMJSoMunchkin tycktes ha försvunnit från Europa, men återupptäcktes i Rayville, Louisiana av Sandra Hochenedel på 1980-talet. Sandra var på jakt efter en husdjurskatt till sina tre barn. Hon hittade Blackberry, en dräktig honkatt som bodde under en lastbil på landsbygden. Hemma blev Sandra förvånad när hon insåg att katten inte liknade någon annan katt som hon någonsin hade sett.

Denna extraordinära katt hade kroppsrörelser som var illrarliknande med dvärgben som liknade Corgi-hunden. Blackberry presenterade stolt flera kullar för Sandras familj, och varje kull innehöll kattungar med korta och långa ben. En dag försvann Blackberry. Sandra fruktade att egenskapen var förlorad igen, men det var den inte. Genpoolen hämtades från Blackberry-kattungar som hade skänkts till Kaye LaFrance.

En Munchkin är en naturprodukt snarare än en av människan skapad ras. På grund av det autosomalt dominanta arvsmönstret kommer en katt med Munchkin-genen att producera kattungar med samma korta ben. Det finns inga belägg för att genen för korta ben skulle hämma överlevnaden eller livskvaliteten.

Munchkins är registrerade hos The International Cat Association som kan visas i NBC-klassen (ny ras eller färg) och hos United Feline Organisation som kan visas i mästerskapet. Munchkins uppfödare arbetar flitigt för att få katten erkänd för Championship-tävling hos TICA.

Munchkin är en medelstor katt med en rejäl, tjock halvfransk kroppstyp och en väl avrundad bröstkorg. Munchkin-kullarna består av både kort- och långbenta kattungar. Munkinhannar är i allmänhet större än sina kvinnliga motsvarigheter.

Fängslande Munchkins finns i alla färger och hårlängder. Båda sorterna har plyschiga, slitstarka pälsar som är tåliga i alla väder och har ett glänsande, silkeslent utseende. Den långhåriga Munchkin har den utmärkande egenskapen att den har en vacker fjäderförsedd svans. Ögonen är medelstora och valnötsformade och finns i de flesta färger, men en djupare, mer levande ögonfärg är att föredra.

Dessa oemotståndliga katter kan göra allt som andra katter kan göra. Munchkins kan hoppa över stora höjder, t.ex. bänkskivor, även om många föredrar att på ett intelligent sätt hitta en lättare väg upp. Munchkins rörelser beskrivs som att de liknar en illers rörelser. De kan också springa extremt snabbt trots sina korta ben.

Munchkins är definitivt utsökta katter fulla av kattäventyrlighet som alla kattälskare uppskattar, fullt utrustade med personlighet plus några, paralyserade, självsäkra och som kan tränas att gå med en studs i koppel. Med förvåning och njutning kommer du att se dessa små gosiga sötnosar accelerera och ta hörn som små sportbilar som duckar under husets föremål.

Man kan lära dem att leka hämtning och att med glädje lyda röstkommandon. Munchkin är sällskaplig och gillar sällskap. Munchkin är vänlig och självsäker och kommer bra överens med andra katter, hundar och människor. De behåller sin kattungspersonlighet under hela livet. Munchkins kan vara en välkommen glädje i vilket hem som helst.

7. Siames

Siamesen kännetecknas av sina lysande blå ögon och färgade punkter på öron, ansikte, svans och fötter, vilket ger en slående kontrast till den ljusa kroppen.

Siameser exporterades först officiellt från Thailand, eller det som en gång kallades det exotiska Siam, i slutet av 1700-talet. De första siameserna som dök upp i England var en gåva från Siam till en ambassadör som tog med dem hem. De började dyka upp på engelska kattutställningar nästan omedelbart, och på amerikanska utställningar i början av 1900-talet.

Med sina slanka linjer, slående färgkontraster, aristokratiska huvuden, djupblå mandelögon och korta silkeslena kort är siamesen en extremt vacker och elegant katt. Siamesen anses också vara en av de äldsta raserna av alla våra katter. De är intelligenta katter med en nyfiken personlighet och en kärleksfull natur. Idag har denna gamla ras blivit den mest populära av alla raskatteraser.Ett annat utmärkande drag hos siamesen är dess legendariska röst. De är fantastiska kommunikatörer och som ingen annan katt talar de både med sin röst och med sin kropp. Siameser är också mycket människoorienterade katter. De älskar sällskap och att tillbringa tid med sina människor och är riktiga skötkatter. Siamesiska ägare tycker att siamesens vackra utseende och sociala natur med sin korta päls som inte kräver någon grooming är oemotståndlig.

Siamesen är en liten till medelstor smal och elegant katt med en lång kropp, hals och svans med ett långt kilformat huvud. De viktigaste punktfärgerna är blå, choklad, lila och säl. Seal Points är den mest kända sorten och var den första som erkändes. Seal points har en ljus faluröd kropp och extrema nästan svarta points.

Choklad kom på andra plats med gräddvita kroppar och mjölkchokladspetsar följt av blue point som har en blåvit kropp med skifferblå spetsar. Sist kom den känsliga lila spetsen med en vit kropp och rosa-grå spetsar. Andra färger som nyligen introducerats är den röda och den sköldpaddiga poängen.

Siamesiska katter med en rundare, mer måttlig kropps- och huvudtyp än dagens utställningssiameser kallas traditionella siameser, även kända som äppelhuvud eller klassiska siameser. De är också pratsamma, tillgivna katter och förekommer i de traditionella färgerna seal, blue, chocolate och lilac point. Den traditionella siamesen betraktas inte som en separat ras av de flesta rasregister och registreras normalt helt enkelt som siameser. Den traditionella siamesen eller äppelhuvudsiamesen tävlar inte på kattutställningar.


Siamesen har också de mest fängslande ögon som man kan se på ett kattdjur. Ögonen är mandelformade, djupt livligt blå, placerade på en sned, en ögonbredd ifrån varandra med ett intelligent, nyfiket och känslomässigt uttryck kombinerat i ett som är essensen av siamesen.