American Curl – Historia och fakta om kattrasen


American Curl är mest känd för sina unika lockiga öron, som är resultatet av en spontan mutation. Öronen är upprätta och öppna och krullar sig bort från kattens ansikte i en graciös båge, till skillnad från Scottish Fold-öronen som viker sig framåt och nedåt. Öronen ger rasen ett alert och glatt utseende.
American Curls historia började en solig dag i juni 1981 i Lakewood, Kalifornien.

En långhårig silkesvart honkattunge med ovanliga öron vandrade upp på Joe och Grace Rugas tröskel. Joe uppmanade Grace att inte mata kattungen, men Grace lyssnade på sitt hjärta och lämnade en skål med mat på verandan. Den tillgivna svarta kattungen arbetade sig snabbt in i familjen Rugas hjärta och de gav henne namnet Shulamith, som betyder “svart men vacker”.

I december 1981 levererade Shulamith sin första kull med fyra kattungar. Av de fyra hade två öron som krökte. En genetiker kontaktades för att studera detta fenomen och han bekräftade att detta ovanliga öra var ett genetiskt drag och att det ärvdes i alla fall, vilket gjorde att det betecknades som en dominant gen, utan att det fanns några missbildningar kopplade till det. Den gen som gör att örat krullar sig tycktes följa ett enda dominerande mönster, vilket kallas för en spontan mutation.

Selektiv avel och presentation av curls började 1983 och American Curls godkändes officiellt för CFA-registrering 1986 och för championatstävlingar i februari 1993. American Curls var också den första rasen som godkändes i Championship Class som en ras med två pälslängder. American Curl erkänns som en av USA:s inhemska amerikanska raser och är ett underbart husdjur och har förblivit mycket hjärtlig utan genetiska defekter som är förknippade med curl-genen.

Den idealiska American Curl är en medelstor, alert katt med ett elegant utseende och ett sött, öppet uttryck som komplimenteras av deras anmärkningsvärda öron. På grund av sin inhemska härstamning finns American Curls i både långhårig och korthårig form, och båda varianterna har en mjuk, silkeslen, glänsande, platt liggande päls. Den långhåriga Curl har den utmärkande egenskapen att den har en vacker fjäderförsedd svans. Eftersom båda pälslängderna har minimalt med underhår, vilket gör att håret inte blir matt, är det lätt att sköta en American Curl. Det räcker med att bada och kamma då och då för att hålla pälsen i gott skick.

Det mest utmärkande draget hos rasen är deras unikt krulliga öron. Öronen är ganska fasta vid beröring, upprätt och öppna och krullar sig upp i en jämn båge. American Curl-öronen har jämförts med Lynx öron med långa tofsar som framhäver det bakåtvända utseendet och som kompletterar Curls allmänna sofistikering, stilfulla elegans och lockande skönhet. Man bör vara försiktig när man hanterar öronen för att inte bryta brosket.

När Curls föds är deras öron raka, men inom tre till fem dagar efter födseln börjar öronen rulla tillbaka. Under de första fyra månaderna kommer kattungens öron gradvis att krusa och rulla av i olika grad tills de är permanent satta vid fyra månaders ålder. Det är vanligtvis vid denna tidpunkt som uppfödaren kan avgöra kattens kvalitet utifrån öronens grad av krullning tillsammans med kroppstypen. Första graden eller nästan rak anses vara ett sällskapsdjur, andra graden eller lätt krökt är lämplig för avel och tredje graden som utställning. Tredje graden är den mest önskvärda krökningen av örat, som efterliknar den graciösa krökningen av en full halvmåne.

När det gäller personlighet är American Curls mycket människoorienterade, trogna och tillgivna katter. De har ett skarpsinnigt och nyfiket temperament och hjälper gärna sina människor med vilket projekt som helst, och de gläder sig åt att “stöta på huvudet” med sina människor eller nya bekantskaper.

American Curls älskar sällskap och anpassar sig anmärkningsvärt snabbt till andra sällskapsdjur, barn och nya situationer. Curls är också jämnmodiga och intelligenta, men de behåller sitt kattungetypiska beteende under hela sitt vuxna liv.

Första gången man beundrar en American Curl blir man alltid överraskad av dess unika öron och imponerad av dess smittsamma personlighet, intelligens och skönhet. Curls blir snabbt förtjusta i sina människor och blir en favorit hos alla som lär känna dem. De flesta American Curl-ägare förvärvar med entusiasm mer än en Curl för att dela sitt hem.

American Curl finns både som långhårig och korthårig och kan ha vilken färg eller vilket pälsmönster som helst, inklusive den slående blåögda colourpoint-varianten. Ögon finns också i en regnbåge av färger. Den korthåriga varianten kallas “Shorthair Curl” av vissa föreningar.