British Shorthair eller American Shorthair – Vilken katt ska jag välja?


Brittisk korthårskatt och amerikansk korthårskatt förväxlas ofta med varandra – vilket inte är så konstigt eftersom de är anmärkningsvärt lika katteraser både till utseende och karaktär. Båda raserna har en mjuk, tät päls, cobby (stockig och muskulös) kropp, stora runda ögon och vänliga personligheter.

Om du letar efter en första katt är någon av dessa raser förmodligen ett mycket bra val – de är båda vänliga, lojala, tillgivna, har lång livslängd och är bra med både barn och andra husdjur.

American Shorthair – Söt, tillgiven och utgör ett underbart sällskap

American Shorthair utvecklades från amerikanska arbetskatter, vars förfäder är de katter som kom till Nordamerika med de tidiga pionjärerna från Europa. Det finns uppgifter som tyder på att flera katter anlände med “Mayflower”. Dessa katter togs med för att jaga råttor som åt upp fartygets matförråd och de var först uppskattade för sina jaktförmågor. Under årens lopp blomstrade dessa inhemska korthårskatter och blev uppskattade för sin skönhet och sin tillgivna, kärleksfulla natur.

I och med att utländska raser introducerades i USA under början av 1900-talet började de naturligt rena blodlinjerna hos dessa inhemska korthårskatter att spädas ut, vilket resulterade i kattungar med olika pälslängder, kroppstyper, färger och temperament. Det fanns några som ville bevara rasens naturliga egenskaper och beundrade den American Shorthairs söta läggning och vackra ansikte. Dessa tidiga uppfödare började selektivt avla dessa katter med hjälp av de bästa exemplen av rasen och arbetade för att bevara rasens allmänna utseende och kärleksfulla temperament samtidigt som de förbättrade mönster och pälsfärger.

American Shorthairs var också den första rasen som erkändes i Förenta staterna. Ursprungligen känd som Domestic Shorthair, men 1966 valdes namnet American Shorthair för att bättre representera denna amerikanska katt och särskilja denna inhemska ras från alla andra korthåriga katter.
Till utseendet är amerikansk korthårig en starkt byggd, välbalanserad, symmetrisk katt med ett utseende som tyder på kraft, uthållighet och smidighet. De är medelstora till stora i storlek med en solid kropp och bred bröstkorg med tjocka bakben. Deras huvuden är avlånga i form med ett brett ansikte, breda öron och runda ögon.

Denna ras är också känd för sin livslängd och robusta hälsa. I genomsnitt lever amerikansk korthårshund 15 till 20 år och uppnår full tillväxt vid ungefär tre till fyra års ålder. Hanar är betydligt större än honor och når ibland upp till elva till femton pund i vikt medan mogna honor kan nå åtta till tolv pund i vikt.

Dessa vackra katter är mycket mjuka och tillgivna och utgör underbara sällskap. Denna ras har ett lugnt och jämnt temperament och är känd för sin vänlighet mot barn och andra sällskapsdjur, vilket gör dem till ett mycket populärt val av sällskapsdjur. American Shorthairs är ständigt bland de tio mest populära kattraserna. De är lätta att disciplinera och träna och syns ofta i reklam på TV, i filmer och i tidningar. Ägare av amerikansk korthårig katt beundrar inte bara kattens vackra utseende, utan även dess lugna och kärleksfulla läggning.

American Shorthair har en kort, tjock och jämn päls som finns i en regnbåge av färger och mönster, bland annat enfärgade, tvåfärgade, sköldpaddor, calico och tabby. Den mest populära färgen hos amerikansk korthår är silvertabby.

British Shorthair – kraftig, kompakt och kraftfull

British Shorthair är en kraftig, kompakt och kraftfull katt med bred bröstkorg och kraftiga, starka ben med ett lugnt och tyst uppträdande. Rasen utvecklades i Europa av icke stambokförda katter. De är förmodligen den äldsta engelska kattrasen och kan spåra sina anor tillbaka till huskatten i Rom.

British Shorthair var först känd som British Blue på grund av dess ursprungliga och enda erkända färg blå. De blev kända som British Shorthair på 50-talet när en mängd olika färger införlivades i rasen. Brittisk korthårig var också först uppskattad för sin fysiska styrka och jaktförmåga och ansågs vara Storbritanniens arbetskatter. Senare blev de värderade som lojala och lugna följeslagare.

British Shorthair är en välbalanserad, medelstor till stor, robust katt med en halvkraftig kropp, en bred bröstkorg, korta, starka, rejäla ben och en tjock svans. Rund är nyckelordet för brittisk korthårskatt och beskriver noggrant huvudet, kinderna, ögonen och tassarna. En av de mest tilltalande egenskaperna hos British Shorthair är deras inbyggda leende som orsakas av deras runda morrhårskuddar. Leendet påminner om Lewis Carrolls Cheshire-katt, ursprungligen en tabby brittisk korthårig katt.

Pälsen på British Shorthair är ett enastående kännetecken för rasen. Pälsen är som ingen annan; kort, tät, fast och välbyggd som en djupt luggad matta. Pälsen kräver minimal skötsel eftersom pälsen inte trasslar till sig men ändå har en mycket lyxig känsla.

British Shorthairs är mycket intelligenta, alerta och tillgivna katter som är begåvade med ett varaktigt tålamod och en lugn, självsäker natur. En brittisk korthårig katt har alltid lugn kontroll över sin omgivning och övervakar allt som deras människor gör. De är extremt lojala, människoorienterade katter och är särskilt bra med barn och andra sällskapsdjur. De anpassar sig väl till alla storlekar av hushåll och är tillgivna till många människor i sin människokrets, och Brit-ägarna uppskattar mycket den här rasens lojala, lugna och tysta natur.

British Shorthair finns i nästan alla färger i huskattvärlden med blått som den mest populära. Andra färger inkluderar tabbyfärger, alla enfärgade färger, calicos och bi-colours. Det är också möjligt att hitta spetsiga och solida choklad- och lila pälsfärger. Ögonen är runda till formen och finns i en mängd olika färger. Rika guld- till cooperfärger finns hos de flesta British Shorthairs, men silverfärgade British Shorthairs måste ha gröna till hasselblå ögon. Solid whites Brits kan ha blå, guld eller udda ögon med spetsiga färger som endast har blå ögon. De shaded silver och shaded golden British Shorthairs finns med gröna ögon.