Devon Rex – Historia och fakta om kattrasen


Devon Rex är känd för sin mjuka, korta, naturligt lockiga päls och sina stora öron och ögon som ger den ett pixie-liknande utseende.

Devon Rex har sitt ursprung nära en tenngruva i Devon och skiljer sig från Cornish Rex, även om pälsmutationen verkar likartad. Den första Devon Rex föddes 1960, tio år efter att den första Cornish Rex hade fötts i Cornwall, England. En miss Beryl Cox upptäckte en lockig kattunge som bodde i en övergiven tenngruva i Devon, England. Miss Cox råkade också vid denna tidpunkt ta emot en sköldpadda och vit dräktig herrelös kattunge som födde en kull kattungar. I kullen fanns en lockig hankatt som hon behöll som husdjur och gav namnet Kirlee.

Beryl Cox hade sett bilder av Cornish Rex och antog att Kirlee var släkt med den rasen. Hon kontaktade en av Cornish Rex-uppfödarna, Stirling-Webb, och lät honom använda Kirlee i ett avelsprogram med Cornish-drottningar. När Kirlees kattungar föddes med rakt hår blev det klart att även om Kirlee hade lockigt hår hade en ny Rex-gen upptäckts.

De beslutade att avbryta testerna bland Cornish och den nyfunna Devon Rex. Istället började testerna med Kirlee och British Shorthairs, vilket resulterade i kattungar med rakt hår. När Kirlee sattes med sina radhåriga döttrar resulterade 50 % lockiga kattungar. Detta blev sedan grunden för Devon-rasen. Alla Devonhundar i dag bör kunna spåra sina anor tillbaka till Kirlee, den första Devon Rex.

Devon Rex är en ras med ett unikt utseende, med stora, spydiga ögon, kort nos, framträdande kindben och stora, lågt sittande öron. De är fint till medelmåttigt byggda, mellanstora katter med en bedrägligt muskulös kroppstyp. När man hanterar en Devon Rex blir man förvånad över muskeltätheten och känslan av vikt för deras storlek. Devonhonor väger i genomsnitt sex till sju pund och något större katter väger i genomsnitt åtta till nio pund.

En annan slående egenskap hos Devon Rex är dess päls. Devon Rex har en kort, krusig päls som antingen är ganska lös med en liten våg i pälsen eller stram med en tydlig knut. Pälsen är sammetsmjuk och består huvudsakligen av dunpäls, även om det finns några få skyddshår som bryter den mjuka pälsen (dessa skyddshår är också mjukare än de som finns hos andra katter). Devon Rex-kattungars pälsar tunnas vanligen ut (moult) en eller flera gånger under kattungdomen, även om en kattunge som föds med en fin, lockig päls vanligen kommer att ha en lockig päls som vuxen. Pälsen kräver lite putsning med bara en klapp eller strykning med händerna eller en fuktig trasa och ett bad då och då.

Devon Rex är pigg och aktiv och visar ett livligt intresse för sin omgivning. De älskar att vara tillsammans med sina människor och tycker om att leka apport eller andra lekar. De är också extremt smidiga katter med en nyfiken natur och utforskar varje hörn av sitt hem. Devonkatter, liksom hundar, följer sina människor från rum till rum. De pratar glatt i dämpade pip, pip och triller. Besatta Devon-ägare som aldrig vill bli utelämnade från någon aktivitet tycker att rasen är mycket intelligent, tillgiven, lojal och rolig.

Devon Rex är också ett bra potentiellt val för personer som är allergiska mot katter. Även om ingen katt kan vara verkligt allergivänlig, upptäcker många kattallergiker att de kan leva bekvämt med en Devon Rex.

Devon Rex har en distinkt mjuk, vågig päls som finns i en mängd olika mönster och i alla regnbågens färger, inklusive spetsiga, enfärgade, skuggade, sköldpaddor, calico, rökfärger samt tabbymönster. De godkänns för tävling i alla färger och mönster. Stora och brett satta, ovalformade ögon som lutar mot öronens ytterkanter finns i alla färger.